Siri'nin Mucidi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ın Hayat Hikayesi

 Bu yazımızda bir zamanlar Denizli'de çobanlık yapan daha sonra ABD'ye giderek Einstein'ın teorisinde eksiklikler bulan ve siri, Google Now gibi programlardaki sesli komut sisteminin mucidi Hüseyin Yılmaz'ın hayat hikayesisine değineceğiz.

1926 yılında Denizli'nin Acıpayam ilçesinde dünyaya gelen Hüseyin Yılmaz bazı maddi sıkıntılar nedeniyle okula gidemedi ve çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağladığı. 


Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'ı asıl hikayesi 1936'da Denizli'de çobanlık yaptığı sırada karşılaştığı  öğretmenlerle başlıyor.

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde bir grup öğretmen pikniğe gidiyor ve orada keçileri otlatan küçük bir çoban çocukla karşılaşıyorlar ve onu pikniğe davet ederek çay ikram ediyorlar.

Hüseyin ile sohbet eden öğretmenler çocuğun çok zeki olduğunu ve mutlaka okuması gerektiğini söylüyorlar ve işbirliği yaparlar ve böylece Hüseyin Denizli'de parasız yatılı okulda eğitim hayatı başlar. Katıldığı bir matematik yarışmasında Hüseyin'e bir kitap hediye edilir ve kitabı bir gecede bitirir. Hüseyin kitapta eksikliklerin olduğunu fark eder ve bunu fen bilgisi öğretmenine söyler, Hüseyin'in bulduğu eksik Görecelilik Teorisi hakkındadır. Söz konusu teorinin önemli bir parçasının kitapta olmadığını fark etmiştir Hüseyin. Öğretmeni öncelikle şaşırır ve bu konuyu İTÜ'nde kendi hocası olan fizik profesörü Nusret Kürkçüoğlu’na mektup yazarak iletir. Nusret hocadan şu yanıt gelir: “Hüseyin liseyi bitirince İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği'ne gelsin”

Ve böylece Hüseyin'in akademik kariyeri başlamış olur...

Üniversite bir takım çalışmalar yapar fakat Hocaları çalışmalarını anlayamaz ve bu konuda ona yardımcı olabilecek meslektaşlarından birinden yardım alabilmek için Massachusetts Institute of Technology (MIT) ile irtibata geçerler

Ulaştıkları profesörlerden Prof. Dr. Morse yaptığı çalışmalardan etkilenir ve Hüseyin Yılmaz'ı ABD'ye davet eder.

İngilizceyi bilmediği halde 1952 yılında Amarika'ya gider ve orada Prof. Dr. Morse ona tez konusunu verir. Doktora tezini çok kısa bir sürede bitirir ve hocasına götürür, Prof. Dr. Morse verilen teze şüpheyle yaklaşsa da birkaç günlük incelemenin ardından tezi kabul eder fakat  böylesine prestijli bir üniversitede bu kadar kısa sürede tamamlanan tez olmadığı için Prosedür gereği 2 yıl beklemesini ve bu sürede istediği birkaç ders daha alıp olağan süreyi beklemesi gerektiğini söyler.

2 yıl sonra doktarasını alıp Princeton Üniversitesi’nde Einstein'la birebir çalışma fırsatı bulur.

1955 yılında çalışmalarının yakından takipçisi olduğu Albert Einstein’ın fonksiyon teorisinde eksikler olduğunu görür ve bunu bir mektupla  Albert Einstein’a bildirir fakat mektup ulaşmadan Albert Einstein ölür. Hüseyin Yılmaz, bu hatayı ünlü bir bilim dergisinde yayımlayınca akademik dünyada adeta kıyamet kopar ve ikiye bölünür Einstein’in kuramına karşı Yılmaz kütle çekim kuramı da literatüre girer.

1962 yılında Arthur D. Little adlı teknoloji firmasında yönetici olarak çalışmaya başlar.

Burada bilgisayarlar ile konuşmanın onlara talimat vermeye yönelik projeler yürütür. Sesle kumanda edilen bilgisayarı ilk defa 1960’ların başında Hüseyin Yılmaz yapar. 

Bugün dünyada çok popüler olarak kullanınan Siri, Google Now, Cortana gibi bütün programlardaki sesli komut sistemin mucidi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz'dır.


Etiketler

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.